O udruzi

Povijest udruge

Izviđaštvo u Bjelovaru ima tradiciju dugu više od 50 godina. U rujnu 1951. g. osnovan je Odred izviđača braće Bakić koji je djelovao do 1991. godine kada je većina brđana napustila grad zbog sudjelovanja u Domovinskom ratu.

U jesen 2003. godine sastaje se inicijativni odbor i održava osnivačka skupština te izviđači, okupljeni u Udrugu skauta “Sv. Juraj” Bjelovar, ponovo počinju s radom.

Udruga je članica Saveza izviđača Hrvatske, najveće nacionalne udruge koja se bavi izvaninstitucionalnim odgojem i obrazovanjem djece i mladih, s ciljem – naučiti djecu i mlade živjeti i djelovati u harmoniji s prirodom, razviti svijest o njenom značaju za nas, te razvijati kreativnost, znanje i vještine djece kao glavni preduvjet njihovog međusobnog razumijevanja i tolerancije te doprinosa svojoj životnoj okolini.

Udruga okuplja stotinjak učenika svih bjelovarskih osnovnih i nekih srednjih škola i u ovih par godina postaje jedna od brojnijih izviđačka udruga u Hrvatskoj. Svojim aktivnostima formirali smo pozitivno mišljenje u našem okruženju  i izviđačkoj organizaciji.

U vrijeme kada se sukobljavamo i borimo s «kugama» 21. stoljeća od različitih oblika  ovisnosti do delikvencije i nasilja na ulicama, pa čak i nasilja u školama,  izviđački program pruža odgovor na probleme današnjice ciljajući upravo na najproblematičnije dobne kategorije djece i mladih. Takvim pristupom i radom, svojom otvorenošću i primanjem svih koji imaju želju, pružamo mladima mogućnost kvalitetnog provođenja njihovog slobodnog vremena.  Potrebno je napomenuti da se mladi sami pronalaze u atraktivnim sadržajima i programskim aktivnostima, tako da se sami javljaju i uključuju u rad izviđačkih udruga.

Program se sastoji od 14 područja (izviđački pokret; razvoj duhovnih vrijednosti; naša domovina, ljudi i krajevi; izletništvo, orijentacija i kretanje kroz prirodu; izviđanje i traganje; tehnika izletništva i logorovanja; signalizacija i veza; prehrana u prirodi; meteorologija; biljni i životinjski svijet; ekologija i zaštita prirode; tjelesna kultura i zdravlje; rad i štednja; kulturno-zabavne aktivnosti), a ostvaruje se kao učenje kroz aktivnost i rad na otvorenom, u prirodi.

Već u jesen 2003. godine organizirali smo Regionalne jesenske igre poletaraca SIH-a na kojima je  sudjelovalo 277  poletaraca (učenika razredne nastave) iz cijele središnje regije Hrvatske (Čazma, Garešnica, Rovišće, Križ, Pakrac, Zagreb).

Od samog početka radili smo na naobrazbi naših članova. Dvadesetak naših izviđača uspješno je završilo tečaj za vođe jata i patrola u Šumskoj školi Saveza izviđača Hrvatske.

Nekoliko smo godina kao volonteri sudjelovali u organizaciji Dječje kolonije Bjelovarsko-bilogorske županije za  djecu slabijih materijalnih mogućnosti u Primoštenu i Tkonu: Odrađivali smo sve logističke poslove, a naši voditelji radili su i kao voditelji radionica, učitelji škole plivanja  i organizatori  kulturnog programa.

U proljeće 2004. godine, povodom Svjetskog dana zdravlja, pokrenuli smo akciju na nivou grada “Igrom do zdravlja”. Akciju smo provodili za sve učenike razredne nastave bjelovarskih osnovnih škola s ciljem promicanja zdravog načina života i provođenja slobodnog vremena – boravak u prirodi uz sport i igre.

2006./07. godine ovu aktivnost proširili smo na akciju „Prihvati izazov – gradska izviđačka liga“ za učenike  svih 5. i 6. razreda kroz tri kola te smo više od 600 učenika upoznali s dijelom našeg programa.  Vrijednost ovog projekta prepoznalo je i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa koje je sufinanciralo realizaciju ovog projekta kao i Grad Bjelovar.

Akciju „Prihvati izazov – gradsko izviđačko natjecanje za učenike osnovnih škola“  održavamo i dalje kako bismo prikazali mladima aktivnosti kojima se bavimo i potaknuli ih na kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

U jesen 2007. godine organizirali smo Susrete brđana Saveza izviđača Hrvatske. Iz 27 odreda sa svih strana Lijepe naše – od Dalmacije, Slavonije, Podravine, Istre, Zagorja, Središnje i Gorske Hrvatske, Moslavine … 155 brđana okupilo se na Bilogori, u Sportsko-rekreacijskom centru Kukavica. Želja nam je bila upoznati ostale s ljepotama našeg kraja i potaknuti izviđačke voditelje da svoje programske aktivnosti provode u našem gradu ili županiji.

Od 2007. godine sudjelujemo u projektu MUP-a  – PU Bjelovar u sklopu akcije prevencije ovisnosti na sajmu mogućnosti za učenike osnovnih škola na kojem se predstavljaju sve udruge s područja grada koje nude mladima kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Naša udruga predstavlja svoj program na ovom sajmu kroz razne pokazne igre i aktivnosti izviđača i poletaraca. Svake godine podižemo i mali pokazni logor, postavljamo plakate i fotografije s akcija naše udruge. I na ovaj način predstavljamo našu udrugu velikom broju djece i zainteresiranim učiteljima, roditeljima i građanima.

Uz redovne tjedne sastanke naših članova, vikendom i praznicima odlazimo na šetnje, izlete, bivke, taborovanja, planinarenja, logorovanja, natjecanja. Svake godine u prosjeku organiziramo deset jednodnevnih ili višednevnih aktivnosti u prirodi. Kroz ove naše aktivnosti prošlo je više od 1000 sudionika.

Također sudjelujemo na svim izviđačkim natjecanjima SIH-a na kojima naši članovi osvajaju brojne nagrade. Sa brojnih smo natjecanja donijeli pehare za osvojena prva, druga ili treća mjesta.

Građanima našega grada svake godine od osnutka udruge donosimo Betlehemsko svjetlo kao simbol mira, ljubavi i tolerancije. Betlehemsko svjetlo nas prvenstveno podsjeća i potiče da se zauzmemo za mir i strpljenje među ljudima. Isto kao što Svjetlo ide iz ruke u ruku, tako neka raste i mir od čovjeka do čovjeka.