Brđani

SUSRET VOLONTERA SAVEZA IZVIĐAČA HRVATSKE U POŽEGI

Sedmero članova udruge – izviđačkih volontera, sudjelovalo je na 15. Susretima u Požegi od 22. – 24. 9. 2017. godine na kojima se okupilo preko 130 volontera iz cijele Hrvatske.

Stigavši u petak navečer, smjestili smo se u spavaonu u vojarni te večer proveli družeći se s volonterima ostalih udruga.

Subotu smo proveli na zanimljivoj stazi koju su osmislili domaćini kroz cijelu Požešku  kotlinu. Obišli smo Veliku, Kutjevo, Pleternicu, ranč Čondić, kukuruzni labirint obitelji Pilaš i još puno zanimljivosti te na svakoj kontrolnoj stanici odradili i pokoji zadatak. Putem smo degustirali lokalne specijalitete i uživali u prekrasnom danu. Poslijepodne smo iskoristili za upoznavanje i šetnju Požegom.

Navečer smo predstavili svoj kraj jelima od buće i pićem naših OPG-ova te degustirali bogatu ponudu ostalih udruga. Nakon previše isprobavanja svih mogućih specijaliteta, druženja, razgovora, dogovora, plesa i pjesme, uspjeli smo i otspavati par sati.

Nedjelju smo proveli u razgledavanju Park šume Jankovac koja nas je oduševila pa smo s domaćinima u planinarskom domu razgovarali o mogućem posjetu s grupom djece – našim članovima.

Nakon zatvaranja i ručka krenuli smo put Bjelovara.

 


POSJETILI SMO NACIONALNI PARK MLJET

Volonteri udruge odlučili su produženi vikend krajem lipnja provesti na našem najzelenijem otoku.

Stigavši na odredište, smjestili smo se u kuću naših prijatelja, izviđača iz Splita, te se prošetali do Odisejeve spilje koju smo razgledali sa svih strana. Neki su se spustili po strmoj litici do pećine, a drugi malo manje strmom, ali zahtjevnom stazom do ulaska u pećinu. Ni jedna grupa nije mogla izdržati a da ne pokuša plivajući razgledati i unutrašnjost spilje. Oduševljeni prekrasnim prizorima tirkizne vode, vratili smo se u Babino Polje gdje smo bili smješteni.

Sljedećeg smo dana krenuli u Nacionalni park. Obišli smo Veliko jezero, okupali se te brodićem obišli Benediktinski samostan na otočiću Sv. Marije.

U subotu smo se prvo popeli do vrha Montokuc odakle se pružao prekrasan pogled na cijeli Nacionalni park, na Pelješac i morsku pučinu sve do Korčule. Obišli smo i malo jezero, a dolaskom do Mosta, dio članova iznajmio je kanue i veslajući obišli Veliko jezero dok je drugi dio vrijeme iskoristio kupajući se. Prošetali smo i pješačkom stazom do naselja Pomena i u povratku kupili domaće svježe orade koje su planule za večeru (pod svijećama!).

Uz razne dogodovštine, susrete s poznatim i nepoznatim mještanima koji su prenosili pozdrave našim prijateljima u Bjelovaru, izvlačenje čamca, liječenje rogačem, kartanjem u večernjim satima… dani su proletjeli pa smo se puni dojmova vratili u Bjelovar sa željom da ovo ponovimo.

 


POSJET NP SJEVERNI VELEBIT     6. – 7. 6. 2015.

Osmero članova udruge uputilo se u subotu 6. 6. 2015. prema NP Sjeverni Velebit. Nakon četiri sata vožnje stigli smo do Babić Sića, ulaza u NP. Kupili smo ulaznice i uputili se prema Planinarskom domu Zavižan (1594 m) smještenom na južnoj padini vrha Vučjak (1645 m) povrh strmih livada, s vidikom na more – prema Kvarnerskim otocima, ali i zavižansku kotlinu, Veliki Zavižan i Hajdučke kukove.

U blizini doma nalazi se meteorološka postaja Zavižan, te nam je gospodin Vukušić objasnio i pokoji meteorološki instrument.

Nakon kraćeg odmora uputili smo se prema Velebitskom botaničkom vrtu te ga obišli kružnom stazom i razgledali brojne biljne vrste koje rastu u njemu. Iako neke još nisu bile procvjetale, velebitsku degeniju smo uspjeli vidjeti.

Put smo nastavili do Premužićeve staze kojom smo, uživajući u prekrasnim pogledima i raznom bilju, kraćem odmoru kod Rossijeve kolibe i razgovorima s brojnim planinarima koje smo putem sretali, prestizali mi njih pa oni nas i tako se izmjenjujući stigli do Planinarske kuće Alan.

Putem, na žalost nekih koji su ih i pjesmicama dozivali: šećemo Velebitom skok po-skok ili hop cup poskokčiću… , ali na radost drugih, nismo sreli nikakve zvijeri – ni one s nogama, ni one bez njih! Jedna jedina divokoza bilo je sve što smo uspjeli vidjeti od divljači.

U kući smo se smjestili u jednu sobu i nakon večere, zanimljivih priča koje se uvijek iznova prepričavaju kad god se zateknemo negdje bez wc-a, vode i ostalih blagodati civilizacije, smijeha u sobi i još poneke zgode, vrlo brzo otišli smo na spavanje. Ipak, proveli smo desetak sati šećući Velebitom!

Ujutro smo pijuckali kavicu uz pjev ptica uživajući u prekrasnoj prirodi.

Nakon doručka prošetali smo do Buljme, vrhunca s kojeg se pruža prekrasan pogled na Jadransko more i otoke PagRabGoliPrvić i Krk, te na ličko zaleđe s kontinentalne strane.

Vrativši se, spakirali smo stvari, potrpali sve u kombi i krenuli prema Krasnom. Putem smo stali u dolini Štirovače te napunili zalihe pitke vode na izvoru. Nastavili smo do svetišta Majke Božje od Krasna, razgledali crkvu, te se uputili dalje prema Kuterevu, velebitskom utočištu za medvjede. Obišli smo utočište i uspjeli vidjeti tri medvjeda koji su ostali budni iako smo navratili u krivo vrijeme. Ostali su se skrivali od vrućine u rupama i grmlju. Od volontera udruge Kuterevo saznali smo sve o utočištu, medvjedima koji tamo žive i volonterima koji vode brigu o njima.

Nakon obilaska utočišta, kratko smo se zaustavili na obližnjoj livadi kako bi ručali, te siti krenuli prema Bjelovaru.

Stigli smo umorni ali zadovoljni i oduševljeni izletom oko 20 sati.

Danica Popilovski Topalović


 

JURA3

JURA 2

JURA BILOGORAC 1