Sudjelovali smo na 11. Smotri Saveza izviđača Hrvatske

U suradnji sa izviđačkim prijateljima iz O.I.P. Brodosplit i O.I.P. Uljanik proveli smo nezaboravnih 12 dana u Ličkom mjestu Lovinac zajedno sa 2000 izviđača iz cijele Hrvatske, ali i svijeta.

Naša ovogodišnja ljetna avantura započinje u nedjelju 24.7. kada smo se u ranim jutranjim satima zaputili prema Lovincu. Dočekali su nas izviđači Brodosplita koji su vrijedno započeli sa podizanjem našeg logora. Ostatak dana smo iskoristili za podizanje šatora, izradu patenata te pripreme za otvaranje ove velike akcije.

U ponedjeljak smo se zaputili u centar Lovinca gdje smo prisustvovali otvaranju 11. Smotre uz mnoštvo drugih udruga. Ostatak dana je brzo proletio jer smo morali dovršiti naš logor koji će nam biti dom idućih 10 dana.

Centri znanja koje su naši članovi odabrali su započeli sa radom u utorak te su, uz pratnju odraslih voditelja, naši članovi krenuli na svoje prve avanture. U centrima se moglo naučiti pregršt zanimljivih, ali i korisnih stvari, pa da samo pobrojimo neke:

  • Kako zapaliti vatru bez upaljača ili šibica
  • Kako popraviti bicikl
  • Što učiniti ako se izgubimo u prirodi
  • Kako napraviti splav od priručnih materijala
  • Spašavanje unesrećenih na vodi
  • Izrada zaklona na vrhovima Velebita te noćenje u istom
  • Prva pomoć u situacijama u kojima se izviđači mogu naći
  • I još mnoštvo toga…

Tijekom idućih par dana, kako to već biva, u logoru se razvila rutina koju je sačinjavala jutarnja tjelovježba, smotra, dizanje zastave, odlasci u centre znanja, povratak na odmor te zatim popodnevne radionice. Na kraju svakog dana naši članovi su se zabavljali uz logorsku vatru uz skečeve, igre i pjesmu. Također, sudjelovali su i u “velikim” večernjim aktivnostima sa stotinama drugih izviđača kao što su bili karaoke večeri, pub-kvizovi, veliki krijes, međunarodne večeri, itd…

Naravno, svi znaju da sve te aktivnosti nisu moguće bez fine izviđačke “spize”, da ukradem izraz naših splitskih prijatelja, za koju se pobrinula naša kuharica Branka, a uvijek se tražila porcija više.

Jedanaesti dan našeg logorovanja je bilo veliko zatvaranje 11. Smotre te smo pozdravljali sa novim i starim prijateljima, razmijenili kontakte, podijelili iskustva te smo se zaputili u naš logor kako bi ga raspremili i pripremili svu opremu za put kući.

U Bjelovar smo se vratili u petak, 5.8.2022. u popodnevnim satima, no u mislim smo još uvijek bili u Lici.